BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ VALF ( Suyun kullanıldığı Her Nokta )


 

Su tesisatları ile ilgili bir malzeme olan basınç düşürücü vana ihtiyaç olmadığı zaman pek bilinen bir malzeme değildir. Genelde su tesisatındaki yüksek su basıncı ile beraber evde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle bu malzemeye ihtiyaç duyarız. Son yıllarda yüksek basınçtan dolayı tesisat patlamaları ve suyla çalışan cihazlarda arızalar daha sık görülmektedir.

Basınç düşürücü vana ne işe yarar ?

Su basıncı bazı bölgelerde normalde olması gerektiğinden daha yüksektir. Evlerimizdeki bazı su ile çalışan cihazlar standart basıncın üzerinde ki kuvvete dayanamaz ve su sızmaları arızalanmalar meydana gelir. Bu aynı zamanda su tesisat borularında patlamaya da neden olur. Basınç düşürücü vananın görevi bu basınca normal seviyeye indirerek su tesisatında ve su ile çalışan cihazlarda arıza oluşmasını engellemektir.

  • Basınç düşürücü vana nerelere takılır ?

Basınç düşürücü vana montajı genellikle daire girişinde bulunan su saatlerinin yanına yapılır. Daireye giren suyun tamamı oradan geçtiği için basınç düşürüldüğünde bütün daire tesisatı emnieyete alınmış olunur. Fakat bazı servisler bozulan cihazlarını emniyete almak için cihaz girişine basınç düşürücü vana taktırırlar. Örneğin kombi ve termosifon girişlerine genelde basınç düşürücü takılır. Yinede basınç düşürücü vananın takılacağı en uygun yer su saatinin yanıdır.

  • Basınç düşürücü vana montajı nasıl yapılır ?

Montaja başlamadan önce tesisat içerisindeki suyu komple boşaltmalıyız. Tesisat içerisindeki taş, kum, tortu ve kireç gibi maddelerin basınç düşürücü vananın çalışmasına engel olmamalıdır. Bağlantı yapılırken sökülüp takılabilmesi için rekorlu bağlantı yapılması daha uygundur. Montaj yapılırken sökme, sıkma işleri anahtar tutma yerlerinden yapılmalıdır. Basınç düşürücünün göbeğinden tutulması halinde zarar görebilir. Suyun akış yönüne çok dikkat edilerek takılmalıdır. Aksi takdirde su girişi olmaz daireye su gelmez. Vanayı söküp basınç düşürücü vanayı araya sıkacağımız için parçaların eski sökülenler ile aynı boyutta olmasına özen gösterin.

  • Basınç düşürücü vana ayarı nasıl yapılır ?

Normal şartlarda şebeke suyu basıncı 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da alındığında bu değerlere ayarlanmış şekilde olur. Eğer basınç yüksek veya düşükse vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir. Genelde bu alyan lar 5 numara alyandır. Bir kişi çevirirken diğer kişi içeriden musluktan akan suyun basıncına bakar. Eğer basınç düşürücü manometre li ise zaten oradan da basıncı takip edebilirsiniz. Manometre yoksa manometre alıp basınç düşürücü üzerindeki kapağı sökerek oraya manometre de takabiliriz. Manometre olmadan ayarlamak için içeriden suyun basıncını takip eden kişi göz kararı su basıncını ayarlamalıdır.

  • Basınç düşürücü vana kullanmanın yararları

Eğer basınç düşürücü vana kullanılırsa su tesisatlarınızın patlama ihtimalini önemli oranda azaltmış olursunuz. Tesisatı zayıf olan bazı konutlarda sürekli su borusunun patlaması ile su kaçağı oluşur. Bu durumun önüne geçmek istiyorsak kesinlikle basınç düşürücü taktırmak gerekir. Aynı sorun evde suyla çalışan kombi, termosifon, rezervuarlar ve çamaşır bulaşık makineleri içinde geçerlidir. Basınç fazla gelirse çeşitli patlamalar, sızdırmalar ve arızalar yaşanır. Ancak basınç düşürücü vana olursa limitleri zorlamadan makinelerin çalışmasına olanak sağlanacaktır.