VOLT - AMPER - W A T T - DİRENÇ - KONDANSİTÖR - TRANSİSTÖR


Değişik bir bakış açısı ile kısaca ;

Elektriği suya benzetelim. Kablo da hortum olsun 

Volt : Suyun basıncınıdır. Ya da hortumun ucundaki suyun seviye olarak yüksekliğidir. 


Amper : Hortumdan birim zamanda geçen su miktarıdır. 


Watt : Hortumdan geçebilecek basınçlı su ile yapabileceğin iş miktarı veya hortumdan akıttığın toplam su miktarıdır. Basınç yüksek olursa geçen su miktarı da artacaktır. 


Direnç : hortumun ucunda çevirmesi için bir pervane taktınız, ya da su miktarını kısmak için bir musluk taktınız. Belli bir basınç anında geçen su miktarını kısıtlamış oldunuz. 


Kondansatörü de kovaya ya da daha büyük düşünürsek rezervuara benzetirim. Dalga geldiğinde dolar ve siz dlga çekildiğinde kovadaki suyu kullanırısınız. Faradı ne kadar büyük ise su depolama kapasitesi o kadar büyür. 

Diyotu ise
Su da çekvalf vardır. Tek yönlü vana diyebiliriz. Su tersten geldiğinde valf tıkanır ve su geçişi olmaz, düz geldiğinde açılır ve su geçişi olur. 

Transistörü de şöyle yazalım o zaman: Düşünün ki bir vanamız var. Vanada 2 tane su girişi ve bir tane de bu iki girişten gelen suyu boşaltmaya yarayan emiter adlı su çıkış yeri var. 2 su girişinde birisi kollektör dediğimiz ana su girişi, diğeri de ana su girişinden (kollektör) geçen suyu açmak, kapamak veya su geçiş miktarını ayarlamak için kullandığımız base girişi. a Yalnız Kollektörden su geçişi için base den mutlaka bir su geçişi olmalı, yoksa ana su girişinden çıkışa doğru akış durur.